За наявності сприятливих умов, особливо в теплу пору року, шигели здатні до розмноження у харчових продуктах (салатах, вінегретах, вареному м'ясі, фарші, вареній рибі, молоці та молочних продуктах, компотах та киселях). Ще один шлях проникнення бактерій в організм людини – вода.Jan 31, 2017
Шигелли поширені повсюдно. Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму – тобто бактерії з кишечника хворої людини потрапляють до шлунково-кишкового тракту здорової людини.
У воді, ґрунті, харчових продуктах, на предметах, посуді, овочах, фруктах шигели живуть протягом 5-14 днів. при температурі 60 °С шигели гинуть через 10-20 хвилин, при 100 ° С – миттєво. Пряме сонячне світло вбивають шигел протягом 30 хвилин.
Пряме поширення відбувається фекально-оральним шляхом. Поширення інфекції відбувається через контаміновану їжу та предмети. Мухи є переносниками інфекції. Внаслідок того, що Shigella відносно стійкі до шлункового соку, проковтування лише 10-100 мікроорганізмів може призвести до хвороби.